Quantcast
Channel: RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 179 articles
Browse latest View live

COMPTEM FONEMES AMB VOCABULARI D’HIVERN

$
0
0

Fa un temps, el 27 de setembre de 2010, vaig publicar un nou recurs per treballar la consciència fonològica a partir d’una sèrie de dibuixos (cliqueu AQUÍ per veure’n l’article).

Pensant que ja estem a ple hivern i que aquests dies, almenys a casa nostra, el fred és ben viu, he adaptat la fitxa que vaig publicar canviant-ne els dibuixos i introduint vocabulari relacionat amb aquesta estació: ninot, esquís, abric, gorro, guants, bufanda, mitjons, trineu, jersei, botes, sopa, taronja, mandarina, fred i neu.

L’objectiu més important és que l’alumne compti els diferents sons (que no té perquè coincidir amb les grafies) i pinti el número corresponent. Si es vol fer un treball d’escriptura i ortografia posterior, el millor és demanar a l’alumne que compti les grafies de les diferents paraules.

Es pot aprofitar aquesta activitat per treballar l’escriptura de frases amb els paraules més llargues, amb les més curtes, amb tots els dibuixos…


EL DÒMINO: UN RECURS EDUCATIU

$
0
0

Des de la pàgina http://www.e-psicopedagogia.com de la qual sóc col·laboradora, ens arriba un nou recurs per treballar la lectoescriptura tot jugant.

Es tracta d’un seguit de dòminos educatius per treballar l’escriptura i la lectura de paraules relacionades amb l’aula o les accions. Una bona idea per aplicar a les nostres aules.

Us recomano visitar la pàgina de l’editorial Graó on podreu llegir la resta de l’article i descarregar-vos el material complet preparat per imprimir i plastificar (en català i en castellà). Ho podeu fer clicant sobre una de les següents imatges (captures de pantalla dels jocs):

VÍDEO-TUTORIAL DE “L’ASCENSOR SIL·LÀBIC”

$
0
0

Fa més d’un any, concretament, el dia 13 d’octubre de 2011, vaig presentar-vos un material per sistematizar la lectura de síl·labes de manera senzilla i lúdia: “L’ASCENSOR DE LES SÍL·LABES O ASCENSOR SIL·LÀBIC”.

Després de la seva elaboració i aplicació, l’he anat utilitzant com a part del procés d’aprenentatge de la lectura i, de moment, n’he obtingut bons resultats. Els nens i nenes agilitzen la mecànica i la fluïdesa lectora al mateix temps que augmenta la seva seguretat.

Per aquest motiu, he decidit publicar-ne un article a la COMUNITAT D’APRENENTATGE DE L’EDITORIAL GRAÓ, un projecte que fa poc també us vaig presentar i, per l’ocasió, he creat també un VÍDEO-TUTORIAL on es veu la seva aplicació pràctica en una sessió de lectura a la meva escola (l’Escola Lluçanès).

Enllaç a l’article de la pàgina de l’espai psicopedagògic de l’editorial Graó clicant AQUÍ.

Enllaç a l’entrada publicada en aquest mateix bloc clicant AQUÍ.

En els dos enllaços es presenta el material i l’accés a la descàrrega de les tires de síl·labes en format word per tal que es puguin adaptar segons les necessitats de l’alumnat.

VÍDEO “CASOLÀ” DE L’ASCENSOR SIL·LÀBIC:

RECURSOS I ACTIVITATS AMB CARNAVAL I LA VELLA QUARESMA

$
0
0

La Vella Quaresma ja ha arribat a les escoles i és moment de preparar activitats relacionades amb la desaparició de les seves cames.
Fa dies que la CARME GINEBRA PADRÓS de l’escola Josep Maria Xandri, em va fer arribar un exemple sobre les activitats que fan a la seva escola, concretament a la classe dels Pirates on, aquest curs, amb cada cama, els nens i nenes han de resoldre un jeroglífic, solucionar un sudoku o fer una activitat relacionada amb un poema primaveral.

Us deixo amb el document que em va fer arribar la Carme on hi trobareu la presentació, l’organització, els missatges de la Vella Quaresma, algunes activitats i la carta de comiat.

En el seu correu, la Carme també comenta una idea que m’ha semblat molt interessant: col·locar la Vella Quaresma en un mural relacionat amb l’estació en què ens trobem. Als missatges que els nens i nenes troben en treure les seves cames, hi ha escrites diferents ordres que consisteixen en canviar aquest decorat (de l’hivern a la primavera), així doncs, demanarà als alumnes que hi col·loquin flors, animalons, ocells…  i així anar canviant l’ambient.

Perdoneu el retard en la seva publicació, doncs la feina del dia a dia fa que em quedin acumulats materials i recursos molt interessants que espero que, mica en mica, us pugui anar mostrant en aquest bloc.

Moltes gràcies Carme per compartir!

Per cert, a la nostra escola, per evitar haver de tallar les cames de la Vella Quaresma, damunt dels peus hi col·loquem mitjons!

És un bon moment per recordar totes aquelles activitats publicades en aquest bloc sobre el Carnaval i la Vella Quaresma, no us sembla?

RECOPIL·LACIÓ DE MATERIAL SOBRE EL CARNAVAL I LA VELLA QUARESMA (publicats anteriorment en aquest mateix bloc):

LES DISFRESSES DE CARNAVAL, LECTURA I COMPRENSIÓ:

CARNAVAL: LECTOESCRIPTURA

HISTÒRIA: LA VELLA QUARESMA I EL REI CARNESTOLTES

LECTOESCRIPTURA AMB UN POEMA SOBRE LA VELLA QUARESMA:

UN PREMI…molt emotiu!

$
0
0

Fa temps que, des dels mateixos companys/es amb qui compartim l’afició de compartir les nostres creacions, impressions, opinions, recursos… a través d’un bloc educatiu, compartim uns premis que, lluny de tenir un valor material, tenen un enorme VALOR EMOCIONAL ja que sorgeixen dels mateixos usuaris i, al mateix temps, permeten conèixer altres blogs molt interessants i incrementar encara més aquesta gran xarxa de recursos a la web.

En aquesta ocasió L’ÀNGELS del fantàstic i creatiu blog “FULLS DE COLORS” vol compartir amb el nostre blog el següent premi, el qual comporta un seguit de condicions:

- Enganxar la imatge al bloc.

- Enllaçar el teu bloc amb el que t’ha otorgat el premi.

- Explicar 7 coses de tu. Us citaré set conceptes que penso que em defineixen: sensible, perfeccionista, treballadora, mestra 2.0, mare, una mica tossuda i amant dels animals.

- Atorgar el premi a 15 blocs. És impossible ja que n’hi ha un munt que se’l mereixerien (i el que encara no conec i vaig descobrint mica en mica). Així doncs, el passo a tots i cadascun dels blocs de la meva llista de blogs preferits. Si n’he de triar 15 els hi envio als quinze primers blocs (ordenats per odre alfabètic, no pas per importància). Si n’hi ha un proper, anirà pels altres quinze!

Moltes gràcies Àngels per pensar amb nosaltres!!! Sempre és bonic rebre premis però si són com aquest encara més! Us recomano la visita del seu bloc (sobretot si voleu tenir un munt d’idees per aplicar a les sessions de tallers o plàstica).

LA LLIBRETA DE LES FRASES ENCADENADES

$
0
0

La SÍLVIA FERREIRA m’ha enviat una adaptació del material publicat l’abril de l’any passat en aquest bloc: LES FRASES REPETIDES I ENCADENADES. Ella, ha agafat les mateixes lectures i ha creat un nou material en forma de llibreta.

Us transmeto les seves paraules: L’he fet en format llibreta, menys atapeït; ho he provat amb els nens i la veritat és que funciona molt bé perquè els fa molta gràcia. A més, no s’atabalen tant com si ho veuen tot junt en un full.”

Fotografies de la llibreta

(enviades per la Sílvia)

Molt bona idea Sílvia! Comparteixo plenament la teva opinió i m’encanta la llibreta. Moltes ganes per compartir amb tots nosaltres la teva adaptació així aprenem els uns dels altres.

La llibreta de la Sílvia amb l’adaptació de les lectures:

SEGUIM COMPARTINT I CONSTRUINT JUNTS!

QUI ÉS QUI? COMPRENEM AMB ELS INSECTES

$
0
0

Llegim per comprendre però també hi juga una part molt important l’interès i la motivació. Per aquest motiu, he creat una activitat on l’objectiu és comprendre un seguit de frases (descripcions) relacionades amb un determinat insecte ja que, a l’alumne a qui va dirigida l’activitat li apassiona el món de les petites critatures.

Es parteix de la imatge de nou insectes (cadascun amb un número concret) i d’una sèrie de frases els descriuen. L’objectiu és que l’alumne entengui les diferents informacions i escrigui o posi una etiqueta amb el número de l’insectes corresponent. Es pot fer la lectura amb l’ordinador, elaborar una fitxa en format paper o fer diferents targetes plastificades amb cada definició per tal de donar-li més forma de joc o com a racó (els nens poden escriure el número amb retoladors Veleda).

Una activitat semblant la vaig publicar en aquest bloc amb imatges de bruixes i gossets (cliqueu AQUÍ per accedir-hi). I les mateixes activitats amb personatges de dibuixos animats clicant AQUÍ.

I pensant amb aquest mateix alumne, he creat un material semblant amb dues activitats diferents:

- A partir de 10 dibuixos d’insectes (numerats) l’objectiu és llegir la definició, retallar i enganxar l’insecte al lloc que li pertoca segons allò que ha llegit d’entre un seguit de graelles amb unes flors de colors que, alhora, fan de guia.

- A partir d’una làmina amb insectes, els alumnes han de llegir i entendre unes instruccions concretes, tasques que cal fet amb les imatges: encerclar d’un color, posar números…

Tot plegat, dues activitats diferents que treballen la comprensió a partir d’un centre d’interès que, de per si, ja és prou motivador: el món dels insectes.

Aquí en teniu el resultat:

(Les imatges són extretes de Google Imatges)

COM ET SENTIRIES SI…ADAPTACIÓ DIGITAL

$
0
0

A l’escola treballem els valors i les emocions. Fa temps vaig publicar un material per treballar l’empatia (posar-se al lloc de l’altre) titulat “COM ET SENTIRIES SI…” . A través d’un seguit de targetes per imprimir on hi apareixen diferents situcions l’alumne ha d’escollir l’emoció que sentiria si estigués al lloc del protagonista. Cliqueu AQUÍ per accedir a l’article publicat el setembre de 2012 i tots els materials en format PDF.

La CRISTINA SANTA, mestra d’Educació Especial, fa un taller amb els alumnes de CS per treballar les emocions i ha adaptat el material “COM ET SENTIRIS SI… passant-lo a format digital en forma de presentació de diapositives. Un material molt més atractiu per treballar amb els alumnes a través del projector o la pissarra digital. La veritat és que l’adaptació de la Cristina és realment sorprenent i, personalment, trobo que és molt encertada.

La Cristina, a partir d’un missatge comenta el següent: “he decidit posar el meu gra de sorra i intentar tonar-te una mica del que m’oefereixes i ens ofereixes a molts compratint tants recursos i idees.”

T’ho agraeixo moltíssim Cristina. Mil gràcies en nom meu i de tots els que col·laboren en aquest boc!!!


ASSOCIACIÓ PRIMERES FRASES-DIBUIX

$
0
0

MARIA PUIGDOMÈNECH, mestra d’Educació Especial a l’escola Matilde Orduña d’Esplugues de Llobregat va col·laborar fa un any en aquest bloc amb un fantàstic i útil material d’associació paraula-imatge per mitjà de cartronets (cliqueu AQUÍ per accedir-hi).

Ara, la Maria, ha creat un nou material per treballar la lectura comprensiva de primeres frases (frases molt senzilles) per tal que l’alumne faci l’associació amb el dibuix corresponent.

Moltes gràcies Maria per decidir compartir aquest material que tan útil ens serà per aplicar amb els nostres alumnes, especialment aquells nens i nenes que tenen més dificultats en la lectura.

COMPRENSIÓ LECTORA AMB EL BINGO DELS PIRATES

$
0
0

Una bona manera de treballar la comprensio lectora és a través d’una variant del joc del bingo que parteix d’un centre d’interès motivador i pròxim als nostes alumnes: el món dels PIRATES.

El material consta de dues parts:

  • Un seguit de frases descriptives (pistes) sobre els pirates.
  • 6 plafons de joc diferents pels alumnes, cadascun d’ells amb la imatge de vuit pirates. Sota de cada dibuix hi ha 5 caselles. (Ambdós materials es poden plastificar i retallar).

En què consisteix el joc? el joc que he pensat (tot i que cadascú el pot utilitzar com li sembli més convenient) consisteix en:

  1. Repartir els cartrons del bingo amb les 8 imatges (un per cada alumne)
  2. Escollir a l’atzar una frase i llegir-la en veu alta.
  3. Buscar el pirata o els pirates que coincideixin amb la descripció o la pista (porta barret, té una pota de pal, porta un lloro a l’espatlla…).
  4. Marcar una de les cinc caselles del pirata que coincideixi amb la descripció  ja sigui amb un retolador “veleda” o bé amb fitxes, mongetes, llenties, boles de plastilina…
  5. Per torns, anar llegint les diferents descripcions i marcar les caselles corresponents. Si ja s’han completat totes les caselles corresponents a un pirata, ja no es pot tornar a marcar.

Guanya qui més marques o fitxes tingui al seu plafó un cop acabades de llegir totes les seves descripcions o fins quan es decideixi.

ATENCIÓ! Prèviament el material s’havia elaborat i compartit en aquest bloc amb 3 caselles sota els dibuixos. Després d’aplicar-lo en diferents grups d’alumnes he trobat convenient adaptar el material i ampliar les caselles fins a 5 ja que així el joc dura més i hi ha més emoció. (La versió actual és fruit d’una adaptació realitzada el dia 4 d’abril de 2013 a les 22:00).

Us animo a aplicar aquest material amb els vostres alumnes i encoratjar-vos a enriquir i millorar aquest espai a través dels vostres COMENTARIS. Si en realitzeu diferents adaptacions i les voleu compartir, podeu enviar les vostres propostes a través del correu.

QUINES PARAULES FORMEN PART D’UNA IMATGE? TREBALLEM LA COMPRENSIÓ

$
0
0

ESTER BERTRAN gran col·labora d’aquest bloc ens aporta un nou material de creació pròpia on l’objectiu és la comprensió de paraules. L’Ester ens recomana plastificar les imatges (ambients) i retallar i plastificar les paraules corresponents de manera que els alumnes hagin de llegir una a una totes les paraules i decidir si estan relacionades amb la imatge. Es tracta de destriar les paraules que formen part de la imatge de les que no hi estan relacionades.

Bona feina Ester, moltes gràcies per compartir aquest recurs.

PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT LECTOR

$
0
0

GEMMA COLLMALIVERN m’ha fet arribar un PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT LECTOR d’elaboració pròpia amb un ampli ventall d’activitats de lectura realment molt útils per treballar a les nostres aules amb els nostres alumnes.

Hi trobareu activitats variades basades en diferents centres d’interès on l’alumne haurà de llegir, copiar, comprendre, solucionar laberints, relacionar, escriure la lletra que falta, reproduir sanefes, buscar diferències… de manera que ens pot ser molt útil per programar sessions de treball amb activitats que desenvolupen diferents capacitats implicades en la lectura i la comprensió: memòria, discriminació auditiva, gimnàstica ocular, adquisició de vocabuari, ortografia…

A partir de la pàgina 81 hi trobareu diferents JOCS MANIPULATIUS per imprimir i plastificar.

Moltíssimes gràcies per compartir aquest material Gemma, una gran feina que t’agraeixo vulguis compartir a través d’aquest bloc.

LECTURA I COMPRENSIÓ AMB MÉS PERSONATGES ANIMATS

$
0
0

LLIRIS MOLTÓ CALABUIG mestra de P.T. de Cabanes (Castelló de la Plana) m’ha comentat que teníem grans seguidors/es també al País Valencià i, com que obté recursos i materials del bloc, s’ha animat a adaptar i crear noves activitats a partir del material publicat en aquest bloc i titulat “lectura i comprensió amb personatges animats“. L’objectiu és que l’alumne comprengui frases i les relacioni amb un determinat dibuix. En aquest cas l’autora ha escollit dibuixos tan motivadors i coneguts pels nens i nenes com: en Caillou, en Pocoyó, la Dora, en Mickey Mouse, els Pokemon i en Bob Esponja.

T’agraeixo moltíssim el teu treball Lliris i t’animo a seguir compartint ja que COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!

COMPLETAR PARAULES PER CAMPS SEMÀNTICS

$
0
0

Fa uns dies la MARIA PUIGDOMÈNECH BRUNET a través d’un correu comentava que havia aprofitat molts materials i recursos del bloc i que també volia “aportar el seu granet de sorra” compartint un material de completar paraules amb els sons que els falten.

La mateixa Maria ens comenta que “la majoria són sons que pertanyen a síl·labes inverses o mixtes que molts nens no senten i els costa d’escriure. He agrupat les paraules per camps semàntics“.

Moltes gràcies Maria per aquest granet de sorra que comentes, segur que ens serà molt util per treballar a les nostres aules. A mi se m’acut una bona activitat per treballar amb els racons plastificant les fitxes i fent que els alumnes hagin d’escriure els sons que falten amb retolador “veleda” al mateix temps que disposen d’una fitxa autocorrectiva per comprovar les seves respostes. Segur que cadascú devosaltres trobarà la manera de poder adaptar i treballar aquest material a la seva aula així que, de nou, t’agraim la teva aportació.

LA CISTELLA DE BÀSQUET: UNA MOTIVACIÓ PER LA LECTURA

$
0
0

El servei ESE d’Osona (Equip de Suport a l’Escolarització) han elaborat una adaptació de “l‘ascensor sil·làbic presentat en aquest bloc (hi podeu accedir clicant AQUÍ).

El funcionament del material és el mateix que l’ascensor. L’alumne comença a llegir per la última paraula o síl·laba de la llista i va pujant el cartró de lectura mentre va llegint les paraules. En aquest cartró hi ha una pilota de bàsquet enganxada amb velcro per tal que es pugui manipular. Quan s’arriba a la última paraula, es desenganxa la pilota i…es fa passar per dins de la cistella de bàsquet (prèviament cal haver-hi fet un forat).

Una manera motivadora d’aprendre a llegir que es pot adaptar fàcilment amb síl·labes, paraules, frases…depenent del nivell de lectura de l’alumne.

I com que una imatge val més que mil paraules…mireu les fotografies:


 


CONTE AMB PICTOGRAMES PER LLEGIR

$
0
0

La MARIA PUIGDOMÈNECH torna a compartir amb nosaltres un nou recurs que pot ser molt útil a les aules, amb els nostres alumnes o a casa per treballar la lectura compartida.
Es tracta d’una adaptació del conte d’en Dumbo amb fotografies de Google i pictogrames d’Arasaac.
La Maria comenta el següent: “tinc un alumne amb TEA que estava interessat pel conte de Disney de Dumbo. Per això vaig elaborar una síntesi del conte per mirar, explicar i llegir”. També afegeix que al seu alumne li ha agradat moltíssim i que el vol donar a conèixer per ajudar a altres professionals. Moltes gràcies per compartir Maria!

UNA CAPBUSSADA PER LES WEBS QUE ENS PODEN AJUDAR EN LA LECTURA

$
0
0

Avui dia 2 de juny he tingut el gran honor de participar a la DESENA TROBADA DE L’ESPAI 21, una associació de famílies de diverses comarques de Catalunya amb fills o germans amb Síndrome de Down.

Sota al títol “UNA CAPBUSSADA PER LES WEBS QUE ENS PODEN AJUDAR EN LA LECTURA” hem compartit tots aquells recursos TIC que, d’una manera o altra, ens poden ajudar a llegir amb els nostres fills/es o els nostres alumnes i que ens poden fer passar una estona divertida aprenent fent ús de l’ordinador i de les pàgines web. Juntament amb la meva família, també hem pogut participar del LIPDUB per la inclusió i ser testimonis del gran treball social que s’està portant a terme amb un grup de nois i noies (han presentat les seves reflexions entorn les xarxes socials),

Des d’aquest bloc m’agradaria compartir amb vosaltres el resultat de la meva exposició i us animo a complementar-la afengint-hi aquelles pàgines web que penseu que podrien enriquir aquest recull (ho podeu fer escrivint un COMENTARI)

Presentació Power Point amb enllaços (clicant sobre els títols de cadascuna de les diapositives, podreu accedir a les diferents pàgines web).

Document amb les diferents webs presentades:

(Ambdós documents els podreu veure de manera permanent a la pàgina “RECURSOS TIC” d’aquest mateix bloc.)

L’experiència ha sigut realment gratificant perquè no només he donat a conèixer tot allò que amb el temps he anat aprenent gràcies a l’experiència sinó que també m’he enriquit com a persona i com a professional demostrant, un cop més, que la força i la unió de la gent és l’arma més poderosa per trencar els estereotips socials i afavorir la INCLUSIÓ real no només a les escoles sinó a tota la societat.

Gràcies a totes les persones que formeu part de l’ESPAI 21 per oferir-me aquesta oportuntitat i, des d’aquest humil bloc, us animo a visitar les seves pàgines i a conèixer més de prop les actuacions i el treball d’aquesta fantàstica associació formades per un grup cada vegada més nombrós de famílies que lluiten dia a dia per defensar els drets dels seus fills/es.

https://sites.google.com/site/espai21espai21/Home

http://www.facebook.com/ESPAI21

Una lliçó de moral impressionant. A tots…fins ben aviat!

FES MEMÒRIA: JOCS DE MEMÒRIA I VOCABULARI

$
0
0

En PEDRO ANTONIO FÀBREGA va fer-me arribar l’enllaç a uns materials molt interessants creats durant els XV Tallers de creació de materials per a l’atenció a les NEE del 27 de juny de 2013.

Ja fa 15 anys que els mestres d’Educació Especial i altres professionals s’agrupen en diferents escoles de tot Catalunya per crear i difondre materials útils per treballar la diversitat i així poder ajudar els alumnes amb altres capacitats. Són mestres que dediquen tot un dia a treballar en equip i de manera cooperativa sense demanar a canvi res més que no sigui el fet d’ajudar els nostres alumnes i els mestres per mitjà d’eines, materials i recursos que els facilitin una mica més l’accés al currículum.

En aquest cas, en Pedro va coordinar un Taller a l’escola Agnès Armengol titulat “FES MEMÒRIA” amb l’objectiu de construir jocs de memòria i vocabulari sobre centres d’interès de l’àrea de coneixement del medi per poder aplicar amb la PDI o l’ordinador. Així doncs, a través del programa Scratch van muntar diversos cercles d’abecedaris (passaparaules) i, a partir de programes com el “mek mek” i “duplex” van crear diferents tipus de memori.

 

En Pedro me’n va fer arribar l’enllaç a tots els materials creats i, des d’aquest humil bloc, vull fer arribar les meves felicitacions davant la tasca feta i, al mateix temps, agrair el fet de compartir-la per tal que pugui ser útil a altres professionals. Moltes gràcies a tots!!!

Clicant sobre una de  imatges d’aquest article podreu accedir als diferents cercles de vocabulari on els alumnes han de llegir una definició corresponent a una determinada lletra i descobrir la paraula que s’hi amaga i, a través del bloc d’en Pedro: http://blocs.xtec.cat/pfabreg3/ podreu conèixer més de prop els programes utilitzats per crear els diferents memoris, facilitar-ne l’edicació i descarregar-se el programa i els diferents materials (Us el reomano!)

Participants als tallers i creadors dels materials: Mireia Andrevi Balaguer, Anna Maria Arche Aubert, Elisabet Arias Rodríguez, Maria del Mar Cervantes Garcia,  Esther Domínguez Pallas, Ana Fernández Algarte, Meritxell Fontserè Solà, Tamara Masvidal López, Alexandre Mateo Musterni,  Sònia Moreno Sánchez, Candela Parra Segura, Pepi Pradas Padilla, Maria Dolors Rectoret Gómez, Laura Rozas Capdevila, Maria Saiz Miró, Marta Sánchez Sala, Dolores Senciales Guerrero, Laia Soriano Costa, Antoni Vera Campaña i Liliana Peralta. A tots i totes… MOLTES GRÀCIES!!!

NOVA OCA ORTOGRÀFICA PER TREBALLAR ELS PLURALS

$
0
0

IOLANDA ZAMORA CASALS, mestra de Sant Pol de Mar, amiga “virtual” i gran col·laboradora d’aquest bloc ha dedicat un temps de les seves vacances a crear i compartir un fantàstic i útil material: una oca ortogràfica per treballar els plurals. En aquest cas, la Iolanda ha ideat una versió molt original de les oques ortogràfiques. Segons la mateixa autora “… he modificat una mica les normes de manera que no guanya qui arriba abans sinó qui ha fet més punts. L’alumne que li toca tirar el dau posa la fitxa on ha caigut i escriu en un cartronet el plural de la imatge i l’alumne del seu costat, amb l’ajuda de la graella correctiva, li diu si està bé o les errades i els punts aconseguits. Si escriu correctament la paraula suma punts. Quan s’acaba la partida cal sumar els punts obtinguts”.

Tot seguit us comparteixo el material de la Iolanda (tauler i graella correctora) per tal que el pogueu adaptar i utilitzar a les vostres aules amb els vostres alumnes. Recordeu que també podeu escriure un comentari o compartir el material i l’article a través de les xarxes socials.

Bona feina Iolanda, moltes gràcies per compartir-la i enriquir així les nostres vacances d’estiu i aquest bloc!

EL JOC DE LES SERPS I LES ESCALES PER RESOLDRE PROBLEMES

$
0
0

serps i escalesIOLANDA ZAMORA ens torna a sorprendre amb l’adaptació del joc de taula  “SERPS I ESCALES”. El joc matemàtic que ha creat consisteix en avançar per un tauler de joc tants punts com marca el dau i, quan l’alumne cau en una serp o una escala el seu company/a li ha de llegir un problema. Si el resol correctament pot pujar l’escala o la serp o bé resoldre correctament el problema per no baixar i tornar enrera.
D’aquesta manera, es treballa el càlcul i la lectura i la comprensió lectora.
La Iolanda va trobar la imatge del taulell per Internet (la que acompanya l’article) però a la xarxa se’n poden trobar diferents versions.

La Iolanda comenta el següent: “nosaltres a  l’escola hem fet servir aquests jocs per racons, ja que són autocorrectius i els dóna autonomia”.

Material compartit per la Iolanda (instruccions, exemples de problemes i plantilla):

(Enllaç permanent al material des de la pàgina “Matemàtiques” d’aquest mateix bloc.

Viewing all 179 articles
Browse latest View live