Quantcast
Channel: RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 179 articles
Browse latest View live

CONVERTEIX-TE EN ESCRIPTOR/A I CONTINUA LA HISTÒRIA

$
0
0

bruixaEl llibre “La bruixa que es menjava les paraules boniques” d’animallibres, ens ha servit de font d’inspiració per crear una sessió de lectura i escriptura amb els alumnes.

En primer lloc, hem inventat l’inici d’un conte on la protagonista és la Rabiosa, una bruixa que té per costum menjar-se les paraules boniques. Després, hem demanat als alumnes que es convertissin en escriptors/es i acabessin d’escriure el final de la història però, per inspirar-se, els hem preparat unes preguntes per contestar en veu alta i així treballar també l’expressió oral i la creativitat. Per últim, els alumnes poden resoldre una activitat on han d’escriure dins l’olla les paraules que pensen que seran font d’alimentació de la Rabiosa. Un recurs útil per programar una bona sessió de lectura, escriptura, comprensió i creativitat.

La història diu així: “Vet aquí una vegada una bruixa que es deia Rabiosa. Aquesta bruixa vivia en una caseta al mig del bosc. Aquesta bruixa, però, no era una bruixa qualsevol sinó una bruixa molt especial que no acostumava a menjar el que menjaven les altres bruixes: anques de granota, ales de rat-penat, cucs arrebossats amb fang, cues de llangardaix a la planxa… La Rabiosa s’alimentava de paraules però no pas de totes, sinó que ella tan sols menjava paraules boniques. Cada matí tan bon punt sortia el sol, agafava el seu cabàs i, acompanyada del Ximplet, el seu gat, sortia de casa per passejar pel poble buscant paraules saboroses amb les quals fer un bon guisat. Anava al pati de l’escola, les botigues, la parada de l’autobús, les perruqueries, els restaurants, els parcs…i cada vegada que algú parlava i deixa una paraula bonica…ZAS! la bruixa l’agafava a vol i se la guardava al seu cabàs. Quan el tenia ben ple anava cap a casa i…

Podeu descarregar-vos tot el document en pdf clicant AQUÍ i en format word clicant AQUÍ.

Vinga…a despertar la creativitat dels alumnes!


RACONS DE LLENGUATGE: CONFEGIM I ESCRIVIM PARAULES

$
0
0

P I L O T A

Amb els alumnes de P4 i P5 hem iniciat un racó de llenguatge amb l’objectiu d’aprendre a confegir paraules amb suport visual i treballar la consciència fonològica de manera vivencial.

Per fer-ho hem preparat una sessió de treball amb els següents recursos:

  • Grup d’alumnes reduït (9-10). 2 o 3 alumnes fan de secretaris, la resta, haurà de confegir les paraules.
  • Lletres de l’abecedari amb suport visual grans i plastificades.
  • Pissarra de guix, pissarra blanca o PDI.

Els secretaris

Procediment:

  1. Es decideixen els alumnes que faran de secretaris i es col·loquen davant la pissarra de guix, la pissarra blanca o la PDI. Aquesta figura de secretari serà rotativa.
  2. Els distribueixen els cartells de les lletres entre la resta d’alumnes.
  3. La mestra diu una paraula i, els alumnes, han de decidir les lletres que la configuren, aixecar-se de la cadira i posar-se en ordre per confegir la paraula. S’han de col·locar en ordre per tal que la paraula tingui sentit.
  4. Un cop comprovat que la paraula està confegida correctament, els alumnes tapen les lletres i els secretaris l’han d’escriure a la pissarra.
  5. Un cop escrita, els alumnes s’autoavaluen: els seus companys/es giren les lletres i ells comproven si l’han escrit correctament.
  6. Tot seguit es canvien els secretaris i aquests passen a confegir també les paraules.

S’hauria d’intentar tenir planficades les paraules que es treballaran segons les necessitats i capacitats dels alumnes i repartir les lletres per tal que tots els alumnes, en algun moment o altre, puguin sortir a confegir la paraula.

També podem jugar a canviar els alumnes de lloc i comprovar si el significat de la paraula també canvia.

TEMPS DE CARNAVAL: ACTIVITATS DE LECTURA, ESCRIPTURA I COMPRENSIÓ

$
0
0

Arriba l’època de Carnaval i en algunes escoles comencen les consignes del Rei Carnestoltes. A moltes poblacions la gent es disfressa i, per aquest motiu, totes aquelles activitats relacionades amb aquesta festa acostumen a ser molt ben acceptades pels alumnes a les proximitats del Carnaval.

Activitat elaborada per una alumna de 1r (Escola Lluçanès)

Amb l’objectiu d’aprofitar el Carnaval per treballar la lectura, la comprensió i la consciència fonològica us presentem un exemple d’activitats per a realitzar amb els alumnes que es poden adaptar i ampliar segons les necessitats.

Es tracta de dos documents d’elaboració pròpia:

  1. Relacionar la disfressa amb una determianada paraula que hi està relacionada (unir amb fletxes). Aquesta activitat es pot adaptar de manera que es pugui realitzar de manera manipulativa col·locant cada cartronet amb la paraula al costat de la disfressa corresponent. Cal tenir en compte que una mateixa paraula es pot relacionar amb una o més disfresses.
  2. Descobrir les síl·labes del nom d’una difressa (amb el suport d’imatges) i pintar-les del mateix color. Cada paraula d’un color diferent. Amb les síl·labes que sobren…han de descobrir el nom d’una disfressa i…dibuixar-la! (Veure la fotografia adjunta)

Podeu descarregar-vos les dues activitats des del Google Drive clicant AQUÍ o visualitzar el document des del Calaméo:

Sònia Sànchez mestra d’educació especial d’una escola ordinària de Badalona vol compartir amb nosaltres un recurs que ella mateixa ha elaborat per treballar el Carnaval a l’aula d’educació especial amb alumnes de cicle mitjà esperant que “sigui útil per a qui ho vulgui utilitzar a la seva aula”. Moltes gràcies per compartir Sònia!

Podeu visualitzar el treball de la Sònia des del Calaméo i descarregar-lo del Google Drive clicant AQUÍ.

Amb el Carnaval podem preparar tot un seguit d’activitats de lectoescriptura. En aquest bloc ja fa temps se’n van publicar una bona mostra que aprofitem per enllaçar-vos a continuació:

POEMES DE CARNAVAL, PASQUA I QUARESMA

$
0
0

Navegant i remenant per la xarxa buscant nous recursos per treballar el Carnaval ens hem trobat amb un fantàstic recull de poemes en català i castellà relacionats amb tres festes que es treballen molt des de l’escola: Carnaval, Pasqua i Quaresma.

Es tracta d’una presentació compartida per Neus Cortiella de l’escola La Gessera (ZER Ports-Algars). Un bon recurs per elaborar activitats i recursos: lectura de poemes, completar poemes amb les paraules que falten, preparar activitats de consciència fonològica… Per aquest motiu…us el compartim en aquest bloc:

ESTACIONS D’ACTIVITAT: PROPOSTA METODOLÒGICA PER ATENDRE LA DIVERSITAT

$
0
0

No sorprenem a ningú si afirmem que les aules són un lloc en el que la diversitat és la reina. Alumnes amb cultures diferents, amb llengües maternes diferents, amb condicions socioeconòmiques diferents, amb una base d’aprenentatge diferent, diferents nivells cognitius, diferents interessos, diferents nivells d’aprenentatge, diferents ritmes, diferents estils d’aprenentatge, i així podríem continuar, i el repte és, com podem atendre a aquesta diversitat dins la mateixa aula?

És per aquest motiu que avui us volem parlar d’una metodologia que ens ajuda, i molt, a respondre a aquestes diferències amb la inclusió: les estacions d’activitat.

Per estacions d’activitat (worksations o activity centers ) entenem l’organització de l’aula per grups de treball dins d’una mateixa àrea, matèria, tema o unitat didàctica. Així podem trobar estacions d’activitat de matemàtiques en les que les activitats proposades treballin, per exemple, el tema de la divisibilitat. El caire de les estacions d’activitat sol ser lúdic, per tant, es sol pensar en activitats que prioritzen el joc. I, en general, la idea és que tots els grups passin per totes les estacions creades per aquell tema.

Segurament ens recorda al treball per racons, amb la diferència que, en aquest cas, no hi ha un espai a l’aula destinat a cada racó.

Quan utilitzar-les dins de la seqüència didàctica?

Dependrà de l’objectiu i de la matèria. Per exemple, a matemàtiques va molt bé utilitzar-les per repassar els conceptes treballats dins de la unitat didàctica o el tema. Un cop has fet el treball més teòric, amb els diferents exercicis per introduir el tema i desenvolupar-lo, les estacions matemàtiques són genials com a exercicis de síntesi. Però també poden ser genials com a exercicis, per als alumnes amb un millor rendiment acadèmic, d’ampliació. Quan els utilitzem com a exercici de síntesi, els recordem que iniciarem el treball per estacions i que cal que estudiïn allò que han après els dies previs.

També podem organitzar sessions de treball per estacions un dia a la setmana i barrejar diferents activitats, per exemple, de llengua podem pensar en activitats per aprendre vocabulari, d’expressió oral, consciència fonològica,etc. Aquestes no treballaran cap unitat en concret sinó que treballaran habilitats bàsiques d’aquesta àrea.

 Com formar els grups?

Seguint la línia del paràgraf anterior, la formació dels grups dependrà del objectiu i de l’àrea en la que incloguem el treball per estacions. Per exemple, i continuant amb la divisibilitat, si volem treballar els diferents aspectes de la divisibilitat (múltiple, divisors, factors primers….) és més recomanable fer estacions amb agrupacions homogènies, ja que permetrà als alumnes treballar a un ritme molt similar i no fer que es sentin avorrits o frustrats (Abu-Sayed, 2011; Huebner, 2010).

Si tenim altres objectius, com per exemple, prioritzar el treball cooperatiu i habilitats bàsiques que considerem que tots els nens saben, podem plantejar una agrupació més heterogènia (per formar grups heterogenis consulteu: http://justificaturespuesta.com/aprendizaje-cooperativo-como-formar-equipos-de-aprendizaje-en-clase)

 Mida dels grups?

Es recomanable de 3 a 4 per estació. En funció de l’activitat podeu plantejar estacions de treball per parelles, però dins d’un grup de 4. Més de 4 fa que augmenti la probabilitat de que els alumnes es despistin de l’objectiu de treball.

 A quins nivells?

Aquesta metodologia es pot utilitzar en qualsevol nivell. L’hem utilitzat a infantil, primària, secundària i U.S.E.E i us podem assegurar que a tots els encanta treballar d’aquesta manera.

Coses bàsiques:

Establiment de normes.

És important, per al bon funcionament de les estacion, marcar una serie de normes          d’actuació, com per exemple:

  • Mantenir-se en la seva estació.
  • Parlar amb un to suau
  • Dirigir-se als companys respectuosament.
  • Si tens un dubte, preguntar al company o al mestre.

Si algun grup no respecta aquests fets o un alumne en concret, podem plantejar accions com  el temps fora, en el que el grup o alumne no podran continuar jugant durant un interval de temps que nosaltres marquem. Podem tenir una senyal de STOP que podem posar a la taula del grup concret.

  • Facilitar instruccions.

Cal, per ajudar a l’autonomia i també a la comprensió lectora, donar unes instruccions de com funciona cada estació d’activitat.

  • Facilitar objectiu d’aprenentatge i suport conceptual.

Quan dissenyem una estació d’aprenentatge és útil que els nens tinguin uns plafons, a la taula, en la que s’exposin els objectius d’aprenentatge de l’estació, així com un petit recordatori de la teoria que hi ha darrera de l’estació o on ho poden consultar.

  • Autoavaluació.

Resulta molt interessant donar un full en el que el nen s’auto-avaluï l’actitud i el que ha après amb un full de seguiment que ens han d’entregar al finalitzar la sessió o bé al finalitzar el treball del tema. Aquest pot tenir pes en l’avaluació de l’assignatura.

També cal facilitar el full de respostes o les respostes dins de les targetes d’activitat per potenciar l’autonomia.

 Per què?

Entre els motius que justifiquen la utilització d’aquesta metodologia es destaquen:

  • Permet individualitzar l’ensenyament, de manera que es pot oferir activitats, material, etc, adaptats al nivell i al ritme d’aprenentatge dels alumnes. Per exemple, molts materials per a les estacions de joc que plantegem a l’aula han d’estar pensats en diferents nivells, un més senzill i més bàsic i uns de nivell més alt, o fins hi tot, material d’ampliació. Això ens facilita atendre a la diversitat fet que porta a resultats molt positius per a tots els alumnes (Huebner, 2010).
  • Al tenir un caire més lúdic i de treball amb l’altre els resulta molt més engrescador i motivador, fent-los més actius i participatius de l’aprenentatge.
  • Permet cedir el control al alumne sobre el seu aprenentatge, ja que cada alumne ha de tenir un rol dins del grup, s’han d’organitzar i auto-corregir (amb fulls de resposta) el que realitzen.
  • Permet el desenvolupament de l’expressió oral, ja que, al ser en grups, la comunicació, l’establiment d’acords, la negociació, les explicacions, etc…sempre hi són presents al ser un treball amb grup.
  • Desenvolupament de l’autonomia.
  • Facilitat per incloure estacions d’activitat cooperatives.

 En resum, les estacions d’activitat són una proposat metodològica que afavoreix el desenvolupament dels alumnes en tant que inclou el treball en grup, cedeixes la responsabilitat als alumnes, l’autonomia, la participació i permet atendre a la diversitat que hi trobem a l’aula, dins de l’aula. Per tot això us recomanem que ho proveu ;).

Referències:

Huebner, T. (2010) What Research Says About . . . / Differentiated Learning. February 2010 |
Meeting Students Where They Are ,67 (5)79-81. extret de: http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/feb10/vol67/num05/Differentiated-Learning.aspx

Abou-Sayed, Y. (2011) Using small groups and workstations:From chaotic to constructive. Texas child care quaterly. 35 (3)

LES CAMES DE LA VELLA QUARESMA: UN BON RECURS PER TREBALLAR EL LÈXIC I LA COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

Il·lustració de Sandra Maya (by Coloraines)

Després de la dibauxa del Carnestoltes arriba la Vella Quaresma i, a l’escola, podem aprofitar aquesta figura per reforçar la lectura, la comprensió i el vocabulari.

Us en mostrem un exemple amb dos nivells de dificultat segons la competència lectora de l’alumnat: lectura de frases amb lletra lligada i lectura de paraules amb lletra majúscula.

Es parteix d’una imatge de la Vella Quaresma sense les seves cames que hem adaptat amb la numeració de l’1 al 7 i, tot seguit, la imatge de les seves set cames (totes elles ben diferents) col·locades de manera desordenada.

L’objectiu és que l’alumne llegeixi la definició o el nom del calçat i col·loqui cada cama en la seva posició correcta. En el cas de la lectura de frases cal retallar i enganxar cada cama al lloc corresponent segons la seva descripció Fins i tot els hi podem donar el material en blanc i negre i fer que els alumnes pintin el calçat segons les consignes donades. En la lectura de paraules, (nivell més fàcil) cal relacionar amb fletxes el nom de cada calçat (patí, espardenya, xancleta, sabatilla, bamba, esclop i sabata de taló) amb el número corresponent.

Una bona manera de treballar la lectura basada en un centre d’interès. I vosaltres…què en penseu?

Podeu visualitzar el material des del Calaméo i, si us interessa, us el podeu descarregar (respectant sempre els drets d’autor) del Google Drive clicant AQUÍ.

Font de la imatge original de la Vella Quaresma que acompanya aquest article i amb la qual s’ha elaborat i adaptat el material: https://www.pinterest.com/pin/73465037643539239/ (Il·lustració de Sandra Maya; Coloraines)

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA: I…com ja sabeu que tenim preferència per activitats relacionades amb la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, hem elaborat una activitat complementària on els alumnes, abans de relacionar i ordenar les cames, han de descobrir el nom del calçat de la Vella Quaresma desxifrant els jeroglífics que els hem preparat: trobant la inicial de cada imatge els sortirà la paraula que hauran d’escriure sobre la línia de punts 1.ESPARDENYA, 2. PATÍ, 3.BAMBA, 4.ESCLOP, 5.SABATA, 6.XANCLETA i 7. SABATILLA.

La podeu visualitzar tot seguit i, si us interessa, també us la podeu descarregar del Google Drive clicant AQUÍ.

ESTÀS PENJAT? UNA PETITA MODIFICACIÓ D’UN GRAN JOC

$
0
0

Us presentem una modificació del joc del penjat que agrada molt als alumnes de totes les edats i que, a més a més, li donem la volta i es converteix en una tasca cooperativa. És ideal per incorporar-la com a estació d’activitat o racons a primària.

Objectius:penjat1

- Expressar-se utilitzant preguntes i respostes.

- Descodificar les paraules per mitjà de l’ús del principi alfabètic.

- Escriure paraules.

- Ampliar el vocabulari.

- Practicar la cerca al diccionari.

- Llegir i comprendre definicions.

Material:

Tot el que es cita es necessita per a cada participant.

  • Retoladors Velleda

  • penjat2Cartolina DINA-4 blanca o color fluix

  • Fundes de plàstic transparent

  • Folders de cartró

  • Boli

  • Diccionari

  • Post-it.

  • Full d’activitat (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)

  • Instruccions (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)

Funcionament:

S’agrupen als alumnes per parelles.

A cada alumne se li reparteix el material (o l’agafen ells). Han d’introduir la cartolina dins de la funda de plàstic per tal construir la seva pissarra velleda.

Els posem un folders de cartró a l’estil de la foto. El que fan els folders és separar als alumnes i evitar que vegin el que té l’altre company.

Cada alumne ha de buscar, sense dir-li res a l’altre, una paraula que, pel que sigui, li cridi l’atenció. Llegir el seu significat (en veu baixa) i anotar-la al post-it que enganxarà a la paret formada pel folder de cartró.

A partir d’aquí han de començar a fer una pregunta per torn per tal d’endevinar la paraula del company.

La paraula que s’endevini primer és amb la que, entre els dos, han de construir una frase que inclogui aquesta paraula .

No cal fer el dibuix del penjat, ja que l’objectiu és endevinar una paraula i aprendre el seu significat. Ja veureu com de forma espontània els alumnes no ho fan, estan més intrigats per endevinar la paraula del company que per penjar-lo.

Variants:

- Fer-ho amb anglès o castellà.

- Temàtic, es pot donar un tema, ja treballat, per exemple a naturals, i han d’escollir les paraules del vocabulari d’aquest tema.

- Per categories gramaticals, adaptar un dau enganxant gomets en el que col·loquem les lletres: A, Ad, S.M, S.F, V i blanc. De manera que si surt la lletra A, han de triar una paraula que sigui un adjectiu, si surt AD, un adverbi, si surt un SM un substantiu masculí, si surt un S.F un substantiu femení, V un verb i en blanc el que vulguin. Així poden treballar les diferents categories gramaticals i l’abreviació del diccionari. Per això caldrà aportar una taula de correspondència entre el que surt al dau i l’expressió al diccionari.

- Per nombre de síl·labes. Igual que en la variant anterior col·locar uns gomets a un dau i col·locar 1-2-3-4 o 2-3-4 i la consigna és que han de triar paraules amb les síl·labes que indica el dau. Així treballem la fragmentació sil·làbica, per exemple per a 1r o 2n.

- On tenen la síl·laba tònica. Amb un dau adaptat marquem que ha de ser aguda, plana o esdrúixola.

Ja veieu que hi ha moltes opcions diferents.

TREBALL ORTOGRÀFIC PER MITJÀ D’UN CONTE: L’ELEFANT ENCADENAT (JORGE BUCAY)

$
0
0

Sota el concepte que l’ortografia no pot deslligar-se del treball més global del llenguatge i dels textos que fem i llegim en el nostre dia a dia, des de qualsevol àmbit i en qualsevol àrea, hem pensat utilitzar diferents tipus de text per anar incorporant les diferents normes ortogràfiques.

En aquest cas, hem utilitzat un conte d’en Jorge Bucay L’ELEFANT ENCADENAT que sol agradar molt als alumnes i que porta implícit un missatge moral molt bonic per treballar la norma ortogràfica de l’apòstrof i la concordança article-nom.

L’objectiu és que els alumnes completin els espais buits del text amb els articles corresponents (inclòs L’) prèvia explicació de la història per part de la mestra. Als alumnes els ha agradat molt. Al final de l’activitat hi hem incorporat unes preguntes de comprensió per generar el debat i la reflexió. Als alumnes de Cicle Mitjà també els ha servit per parlar de les seves pors i de la importància d’afrontar-les quan és el moment oportú.


Només és un exemple ja que, qualsevol conte, narració, recepta, diàleg, còmic…pot ser un bon motiu per treballar les normes ortogràfiques. Subratllar els verbs, els determinants, completar amb paraules amb plural…són activitats que poden portar-se a terme perfectament en els nostres textos diaris. I vosaltres, què en penseu?

Ens podeu fer arribar la vostra opinió per mitjà d’un comentari i, si adapteu qualsevol conte per treballar les normes ortogràfiques i el voleu compartir…encantats de poder-nos enriquir del vostre treball! COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!


NOUS MATERIALS PER CONFEGIR I LLEGIR A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

MONTSERRAT ARNÓ, seguidora d’aquest bloc i mestra d’Educació Infantil a l’escola “Antònia Simó i Arnó” d’Almacelles (Lleida), ens ha fet arribar un material elaborat per ella mateixa i que ella utilitza per Educació Infantil.

  1. MATERIAL PER CONFEGIR: l’objectiu és que els alumnes confegeixen la paraula amb lletres. Si el material es plastifica es poden utilitzar lletres de l’abecedari enganxades amb velcro i així convertir-se en un recurs d’aula molt útil per utilitzar en els racons de llenguatge.


DESCÀRREGA DIRECTA DEL MATERIAL DE CONFEGIR (GOOGLE DRIVE)

  • MATERIAL DE LECTURA: la Montserrat comenta que els seus alumnes col·loquen una pinça de roba a la paraula correcta que, tant pot estar a la dreta com a l’esquerra.

Es tracta d’un material visualment molt atractiu, senzill i que pot resultar molt útil per treballar amb els nostres alumnes sobretot en l’etapa d’inici de la lectura i l’escriptura.

La mateixa autora ens ha fet arribar la PLANTILLA EN FORMAT WORD per tal de que nosaltres mateixos/es ens puguem elaborar el nostre propi material de confegir amb el vocabulari i les paraules que considerem més adequades. Si elaboreu nou material partint de la plantilla de la Montserrat, podeu compartir-lo amb nosaltres enviant-lo per correu electrònic.

Moltes gràcies per compartir Montserrat!

S’ACOSTA SANT JORDI ACOMPANYAT D’UN MUNT DE RECURSOS I ACTIVITATS

$
0
0

D’aquí poc viurem una nova diada de Sant Jordi i, des de les escoles, ja es comença a respirar l’olor de les roses i es palpa l’arribada de nous llibres.

La llegenda que acompanya aquesta festa acostuma a ser un bon recurs per treballar diferents continguts amb els alumnes i què millor que compartir els materials i recursos de què disposem per enriquir la nostra experiència i, al mateix temps, facilitar-nel’aplicació a les escoles adaptats a les diferents necessitats.
A la xarxa hi trobarem un munt de recursos però ens ha semblat un bon moment per recordar els recursos d’elaboració pròpia que en el seu moment es van compartir en aquest mateix bloc i mostrar-vos una nova activitat per tal de treballar la comprensió lectora de la llegenda ja sigui amb grups de lectura, racons, padrins…

MATERIALS I RECURSOS RELACIONATS AMB LA DIADA DE SANT JORDI I LA LLEGENDA:

ENLLAÇOS:
Activitats de llengua i consciència fonològica (Document al Drive)
Poema,sopa de lletres, mots encreuats i cançó (Document al Drive)
Dòmino de Sant Jordi (Document al Drive)
El còmic de la llegenda amb bafarades per omplir (Document al Drive)
Bingo i comprensió de Sant Jordi (Document al Drive)

Nous recursos per treballar amb la llegenda de Sant Jordi.

1) Treballem la comprensió lectora amb la llegenda de Sant Jordi: VERITAT O MENTIDA?

Descàrrega de l’activiat “VERITAT O MENTIDA” del GOOGLE DRIVE

2) Treballem l’escriptura i el vocabulari de Sant Jordi amb mots encreuats COOPERATIUS! 

Aprofitant que ve Sant Jordi i que tenim uns mots encreuats per treballar el vocabulari i l’escriptura per P5, què tal si el convertim en cooperatius?

Per convertir-lo en cooperatiu podeu utilitzar dues formes diferents:

Per una banda podeu utilitzar l’estratègia del “Full giratori” ( Pujolàs, 2008 p. 201). Aquesta estructura de treball cooperatiu consisteix en deixar un full a la taula del grup. Un alumne comença a escriure la paraula que triï dels mots encreuats, els altres, l’observen i miren que ho faci bé, l’ajuden si és necessari. Quan aquest alumne ha acabat d’escriure la paraula, passa el full al company del costat seguint les agulles del rellotge i així fins que han emplenat tots els mots. Podeu fer que cada alumne tingui un retolador o un llapis de diferent color. Cada alumne escriurà el seu nom amb el color que li ha tocat. D’aquesta manera es veu la participació de cada alumne. També podeu triar un secretari del grup que s’encarregarà de vetllar perquè tots els nens escriguin quan els hi toca.

Procedència de la imatge: https://jordimusons.files.wordpress.com

Una altra forma, de treballar cooperativament, és la de repartir el full on hi ha només un dibuix dels mots, els alumnes han d’omplir el full dels mots encreuats demanant als altres companys. L’objectiu és completar els mots encreuats però per fer-ho necessiten l’ajuda dels seus companys, ja que cada company tindrà una paraula que necessiten per realitzar la tasca. Per fer-ho elimineu del full tots els dibuixos dels mots menys un, que és el que ha d’escriure l’alumne. Un cop fet això, els nens ja poden circular per la classe en busca dels mots que els hi falten per omplir els buits. Aquesta tècnica està basada en “Find someone who…” que apareix a Kagan, Kagan i Kagan (2012 p.25) i ens permet adaptar-la molt bé als diferents nivells de lectoescriptura dels nens i donar cabuda a tots els alumnes, ja que pots donar al nen amb més dificultat el full en el que hi ha una paraula curta i coneguda, les altres les anirà copiant dels seus companys i als nens amb un nivell més alt el full amb una paraula més difícil.

Descarregueu-vos l’activitat clicant AQUÍ

Referències:

Pujolàs, P (2008) ) 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo . Barcelona: Graó:

Kagan, M; Kagan, L., Kagan, S (2012) Classbuilding. Cooperative Learning Structures. Sant Clemente: Kagan Publishing

YOLANDA CRUEL BIOSCA col·laboradora d’aquest bloc, ha creat un llibret de la llegenda de Sant Jordi on els alumnes poden treballar la narració escrita de la llegenda al mateix temps que planifiquen la història i organitzen el text. Ella ens comenta que, sota de cada dibuix, els alumnes escriuen un rodolí descrivint la imatge.

Podeu descarregar-vos el material de la Yolanda Cruel clicant sobre la imatge que trobareu a continuació:

Vídeo explicatiu del muntatge del llibret elaborat per la mateixa autora per tal que ens quedi més clar el procés de construcció clicant AQUÍ o sobre les imatges del llibret. Si seguiu les instruccions us quedarà un “mini llibre” ben bonic.

De ben segur que ho aplicarem a les aules, moltes gràcies Yolanda!

 

 

 

Si elaboreu o teniu nou material sobre la llegenda o la diada de Sant Jordi i el voleu compartir, podeu enviar-nos un correu a blocrecursosee@gmail.com

També podeu participar enviant els vostres comentaris. MOLTES GRÀCIES!

NOVES LÀMINES FONÒLOGIQUES PER TREBALLAR LES RIMES

$
0
0

Làmina de Montse Roqué

El mes de febrer de l’any 2012 (sembla com si fos ahir) la MONTSE ROQUÉ del CREDA de Lleida va compartir amb nosaltres una sèrie de làmines creades per ella mateixa amb l’objectiu de treballar les rimes, una part molt important de la consicència fonològica. (Enllaç a l’article publicat fa tres anys en aquest mateix bloc)

Descobrir les paraules que rimen és una activitat molt interessant ja que prepara els alumnes a l’hora de llegir i escriure: si són capaços de resoldre-ho a nivell oral ho tindran més fàcil a l’hora d’escriure i faran menys errors.

Des de llavors hem estat utilitzant aquest materials amb bons resultats per part dels alumnes ja que els motiva moltíssim i permet aplicar-los seguint diferents metodologies de treball: petit grup, racons, tallers, de manera individual, per parelles…

Làmina de Judit Boladeras

Avui hem decidit recuperar aquests materials ja que la JUDIT BOLADERAS, estudiant de logopèdia, durant les pràctiques al CREDA del Bages ha elaborat unes noves làmines basant-se en el material elaborat per la Montse i també l’ha volgut compartir amb nosaltres. Segons explica la mateixa autora, de les 3 imatges ha intentat que almenys dues d’elles tinguessin una relació semàntica i així afegir-hi una nova dificultat.

rimes2

MADUIXA-LLIMONA-BRUIXA

Així, per exemple, en la següent tira d’imatges l’alumna de la Judit aparellava la maduixa i la llimona ja que totes dues tenien la mateixa categoria semàntica. Interessant la idea de la Judit!

Us recordem les ACTIVITATS que es poden realitzar (segur que en trobareu moltes d’altres):

  • Un JOC DE RIMES: descobrir la paraula que no rima d’entre una sèrie d’imatges.
  • Un MEMORY DE RIMES on els alumnes, cal que busquin aquelles paraules que acaben de la mateixa manera. Segons el nivell, es poden realitzar noves activitats com escriure o dir oralment una frase que contingui les dues paraules que rimen, buscar noves paraules que rimin amb les parelles formades, fer rodolins…
  • JOC D’APARELLAR LES IMATGES QUE RIMIN IGUAL: es retallen totes les imatges i s’aparellen les imatges que rimin igual.

Làmines elaborades per Judit Boladeras. Al final del document hi trobareu l’objectiu, la graella amb les paraules i les instruccions del material:

Làmines fonològiques de la Montse Roqué (compartides l’any 2012):

VISUALITZACIÓ I DESCÀRREGA DELS MATERIALS DES DEL GOOGLE DRIVE: Material de la Montse, document de la Judit.

MOLTES GRÀCIES a totes dues per ajudar a enriquir aquest espai. Us animem a provar-ho amb els vostres alumnes i, si voleu, a deixar-hi un comentari. Si elaboreu nous materials a partir d’aquesta idea o ens voleu arribar fotografies utilitzant-lo amb els vostres alumnes, encantades de poder-les difondre! COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!

LLEGIR I CONFEGIR PARAULES AMB GRUPS CONSONÀNTICS I RACONS DE LECTURA

$
0
0

Després d’aplicar a l’aula els materials que va compartir amb nosaltres MONTSERRAT ARNÓ (veure’ls clicant AQUÍ), hem decidit recollir les seves “plantilles” i elaborar nous materials per confegir paraules seguint un model però, aquesta vegada, amb l’objectiu de treballar lèxic amb grups consonàntics (PL, CL, FL, BR, GL). Enllaç de descàrrega des del Google Drive.

Alumnes treballant amb el material de Montserrat Arnó

Nosaltres, el que fem, es treballar-lo a partir d’uns cartronets de lletres on hi apareix la lletra lligada i la lletra majúscula ja que així el nen/a es va familiaritzant amb els dos tipus de lletra. Ho treballem a racons de lectura i consciència fonològica que es fan conjuntament P4 i P5.

 

Aquests i altres materials permeten treballar per mitjà de grups cooperatius, aprendre conjuntament i desenvolupar habilitats importants de cara a la lectura i l’escriptura.

 

 

Al bloc hi trobareu nombrosos recursos que, adaptats a les vostres necessitats, us permetran crear racons i tallers de llenguatge realment atractius pels alumnes:

  • Bingos amb diferents centres d’interès: es reparteixen els cartrons de joc, un alumne agafa un cartonet on hi ha escrita una paraula del cartró i l’escriu a la pissarra, entre tots intentem llegir la paraula (si realment necessita ajuda) o bé la llegeix de manera individual i, qui tingui la imatge corresponent col·loca una fitxa sobre d’ella.
  • Completar paraules: paraules on manca una grafia. Si plastifiquem el material o el col·loquem dins de fundes, els alumnes poden escriure amb retoladors de pissarra blanca i borrar o tornar a escriure tantes vegades com faci falta. La introducció d’aquests retoladors té un component motivador i té un paper important en la motivació.

Descobrint i escrivint les lletres que falten sobre una funda de plàstic

Aquest últim material ha estat elaborat per la “Lluna” del bloc “Un polsim de sal”. En podeu veure l’article publicat en aquest mateix bloc clicant AQUÍ.

Les imatges que acompanyen aquest article han estat registrades a L’ESCOLA LLUÇANÈS (Prats de Lluçanès) durant les sessions de tallers de lectura i consciència fonològica amb P4 i P5.

Us animeu a provar-los? Ens voleu fer arribar la vostra opinió? Endavant!!!

L’ARANYA PUJA I BAIXA ENS AJUDA I MOTIVA A LLEGIR

$
0
0

L’aranya puja i baixa

Un material molt útil que ens pot servir per motivar els alumnes a associar so-grafia, llegir síl·labes o paraules (segons el nivell i l’objectiu a treballar) és L’ARANYA PUJA I BAIXA.
Es tracta d’una cartolina on s’hi adjunta (amb clips) un paper amb les grafies, síl·labes o paraules a llegir i un petit estímul en forma de dibuix segons interessos dels alumnes (una aranya, una libèl·lula, un avió, un helicòpter…). Aquest dibuix està enganxat a la cartolina de manera el lector el fa pujar a mesura que va llegint correctament totes les paraules i pot significar un bon estímul pels nens i nenes que comencen a llegir.

Si el nen/a s’equivoca en una paraula, es torna a llegir conjuntament al costat d’un adult i l’aranya torna a baixar. L’objectiu és que l’alumne llegeixi seguides totes les paraules sense cap error.

 Aquest material és una adaptació de L’ASCENSOR DE LES SÍL·LABES presentat en aquest bloc ja fa uns anys. Us tornem a mostrar el vídeo i podeu accedir a l’article clicant AQUÍ.

L’ascensor síl·labic


També pot ser un bon recurs per treballar la lectura a casa. Els alumnes es poden emportar cada setmana a casa una tasca diferent i retornar-la a l’escola, llegir-la i canviar-la augmentat o reduïnt el nivell de dificultat.
També és un material que permet l’adaptació als diferents tipus de necessitats i capacitats.
A l’escola ens funciona molt i molt bé! Us animeu a provar-lo?

COM CAPTAR i MANTENIR L’ATENCIÓ DELS ALUMNES EN UNA PRESENTACIÓ.

$
0
0

Moltes vegades quan presentem un tema o es fa la lectura d’un capítol de l’assignatura que sigui, veiem als alumnes amb cara de no estar en aquell moment. Un té cara de quin rotllo, l’altre pensa en què porta per esmorzar, etc. A vegades captar l’atenció dels alumnes resulta un xic desafiant.

Oferir incògnites als estudiants que poden resoldre a mesura que progressen en un tema és una tècnica que ens pot ajudar a dirigir l’atenció de l’alumne cap al coneixement que ens interessa, però també és una eina que activa coneixements previs a la vegada que pot servir com a reclam per prestar atenció durant la presentació d’un tema o la lectura del mateix.

Una manera de generar interrogants pot ser utilitzant les Task cards però aquesta vegada en un power point i utilitzant el KAHOOT per treballar amb tota la classe. T’expliquem com utilitzar aquests recursos clicant AQUÍ. T’animes?

KAHOOT: COMPARTIM?

$
0
0

Fa uns dies vàrem publicar al bloc l’article sobre com mantenir l’atenció dels alumnes en una presentació. En aquests us proposàvem dos eines, una d’elles el Kahoot. Dons bé, en PEDRO FABREGA PEREZ s’ha animat a compartir els Kahoot que van elaborar al

XVIII Taller de Creació Materials juny 2015 que veren realitzar a l’Escola Agnès Armengol de Sabadell. Us deixem el link on explica, entre d’altres, com ho podeu fer per accedir als KAHOOTS que han creat.  Hi trobareu 47 kahoots diferents per treballar aspectes com el càlcul mental, les operacions, comprensió lectora, etc.

No us ho perdeu! i recordeu, si n’heu creat i voleu compartir-ho, aquí estem ;)

 

 


IMATGES: Recurs per treballar la comprensió Inferencial.

$
0
0

Avui us presentem una activitat cooperativa per treballar unes de les habilitats que els alumnes han d’activar i automatitzar per ser un lector competent: la realització d’hipòtesis sobre el contingut i la comprovació d’aquestes. Aquestes habilitats es troben dintre del que es coneix com la comprensió lnferencial, aquesta, segons Català (2007)“és la veritable essència de la comprensió lectora, ja que és una interacció constant entre la persona que llegeix i el text”. (pp. 11). Es fa patent, doncs, que és important desenvolupar-la en els nostres alumnes.

esquema_fotoperiodismeL’objectiu de l’activitat que es proposa a continuació és oferir als alumnes l’oportunitat d’activar la comprensió inferencial, però no des de la lectura del títol o d’un fragment de text, sinó des d’una cosa, especialment amb nenes que mostren dificultats en la lectura, molt més atractiva i que no genera un rebuig inicial: la imatge. A més a més, l’organització de l’activitat està pensada per crear un interrogant, el qual, motiva a l’estudiant a descobrir si el que ha intuït és cert o no.

Altres aspectes que es treballen són la comprensió crítica i l’expressió oral.

Voleu saber més? Doncs clica aquí.

LA TARDOR I ELS SEUS FRUITS: UN BON CENTRE D’INTERÈS PER A LA REALITZACIÓ D’ACTIVITATS SIGNIFICATIVES

$
0
0

Arribada la tardor és el moment de plantejar-se activitats i crear materials que estiguin relacionats amb aquest centre d’interès ja que, d’aquesta manera, aconseguirem que els aprenentatges siguin més propers i significatius.

Són moltes les activitats de lectoescriptura i consciència fonològica que podem fer amb els fruits de la tardor ja que, per una banda, disposem d’una gran varietat d’imatges i vocabulari i, per l’altra, treballem també continguts de coneixement del medi.

A nivell d’exemple us presentem aquestes dues activitats amb l’objectiu de treballar la lectura i la consciència sil·làbica però al bloc hi trobareu moltes altres activitats depenent dels objectius d’aprenentatge que es vulguin assolir i les necessitats dels alumnes. Us les podreu descarregar clicant directament sobre les imatges:

ALTRES ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA TARDOR PUBLICADES AL BLOC (d’elaboració pròpia i recursos de la xarxa)

Aurora Monfort ha elaborat aquesta presentació amb ENDEVINALLES DE TARDOR que hem trobat a SlideShare i que considerem molt interessant per treballar la lectura i la comprensió amb la PDI o el projector. Gràcies Autora!

Us animem a elaborar diferent material a partir de les idees que us presentem i a compartir-lo i difondre’l al bloc enviant-lo a l’adreça: blocrecursosee@gmail.com

Mentrestant, gaudiu de les oportunitats que ens ofereix aquesta fantàstica estació!

ACTIVITATS INTERACTIVES AMB LA “CANÇÓ DE TARDOR” DE NOÉ RIVAS

$
0
0

A la pàgina “Educació i les TIC en Joel Artigas ha compartit la lletra de la “Cançó de Tardor” del cantautor Noé Rivas.

Ens ha agradat tant que hem decidit crear una Presentació Power Point amb la seva lletra amb la intenció que els alumnes llegeixin i entenguin la cançó descobrint el lloc de cada paraula i acabant cantant el poema projectant tota la lletra. Al final, se’ls proposen un seguit de preguntes que ja contenen la resposta un cop es passa la diapositiva i així s’afavoreix l’autovaluació.

Esperem que us agradi i, principalment, que us sigui útil a les vostres aules. Adapteu-lo segons les vostres necessitats i, a gaudir de l’aprenentatge!

Gràcies Joel per compartir la lletra i, si voleu comentar i dir-nos alguna coseta…sempre és benvinguda la interacció. Bona tardor a tots i totes!

LLEGIR I COMPRENDRE INSTRUCCIONS SENZILLES (ADAPTACIONS): COM ARRIBAR A TOTS ELS ALUMNES

$
0
0

Una col·labora d’aquest bloc: la CRISTINA SANTA SÁNCHEZ ha volgut compartir amb nosaltres una adaptació del material:
http://blocs.xtec.cat/recursosee/2013/10/07/lectura-i-comprensio-dinstruccions-senzilles/

La Cristina ha demostrat que, amb unes petites adaptacions, podem arribar a treballar el mateix objectiu per tots els alumnes. Ha agafat 3 textos que vam compartir en aquest mateix bloc i els modificat per tal de poder arribar a més alumnes. D’aquesta manera, una mateixa activitat pot servir per aplicar en una aula amb diferents nivells i/o capacitats. Gran treball Cristina, moltes gràcies per compartir-lo!

Clicant sobre les imatges podreu accedir al document de la Cristina compartit al Google Drive: Text amb les imatges més importants en negreta i adaptació amb pictogrames pels alumnes amb més dificultats.

pirata1piratagatgat1

LES PARAULES SECRETES: UNA ACTIVITAT CREATIVA QUE PERSEGUEIX DIVERSOS OBJECTIUS DE LLENGUA

$
0
0

Avui volem compartir una activitat que hem aplicat al grup de 5è de l’Escola Lluçanès amb molt bon resultat i que hem titulat: LES PARAULES SECRETES.

  OBJECTIUS:

  • Motivar els alumnes i incentivar les ganes d’aprendre i cercar paraules noves.
  • Crear un vincle afectiu entre els companys/es de la mateixa aula i de tota l’escola potenciant el treball cooperatiu.
  • Fer extensiu l’aprenentatge a l’aula a la resta d’aules de l’escola.
  • Cercar paraules al diccionari i relacionar paraula-definitició.
  • Utilitzar correctament les TIC per buscar imatges representatives de certes paraules.
  • Incrementar el diccionari lèxic de cada alumne.
  • Aprendre a jugar amb les paraules: buscar diftongs i/o dígrafs, separar-les per síl·labes, classificar-les seguint l’ordre alfabètic…
  • Crear un diagrama de barres amb dades objectives.
  • Inventar narracions amb algunes de les paraules treballades que tinguin coherència i cohesió.
  • Crear sopes de lletres i mots encreuats.
  • Escriure rodolins amb paraules treballades (…)

PROCEDIMENT:

  1. Els alumnes han de portar a l’escola la seva paraula preferida (el criteri comú és que ha de sortir al diccionari). La consigna és que no poden dir a la resta de companys de l’escola quina és la paraula que han triat (només se la poden dir entre ells)
  2. Escriuen la seva paraula en una cartolina, la pinten, la decoren i la retallen. Enganxen a sota una graella de votacions.
  1. Busquen el significat de la seva paraula al diccionari i l’escriuen a l’ordinador. Acompanyen la graella i la paraula amb la definició i un dibuix que han buscat a l’ordinador i que és representatiu de la paraula que han buscat.
  2. Enganxen les paraules en un lloc visible de l’escola i creen un mural.
  3. Informen a la resta d’alumnes de l’escola de la tasca que han realitzat i se’ls demana que cadascun d’ells voti en secret tres de les paraules que més els agradin posant una creu a la graella corresponent.
  4. Es fa el càlcul de les creuetes i s’estableix un rànquing de paraules preferides. Ningú guanya ni perd. Totes les paraules són vàlides.

ACTIVITATS POSTERIORS:

Jugar amb les paraules que ells mateixos han escollit: jugar a buscar-ne els diftongs i els hiats, classificar-les seguint l’ordre alfabètic, crear sopes de lletres o mots encreuats, elaborar gràfics de barres amb les paraules mes votades, associar definicions-paraules, escriure narracions, rodolins o frases amb algunes de les paraules…. (veure objectius).

Les imatges que acompanyen aquest article són fotografies del treball elaborat pels alumnes de cinquè de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès realitzades durant el transcurs de les votacions. Paraules escollides pels alumnes: il·luminar, iguana, catalisme, abstracte, acció, cors, amor, felicitat, margarida, saborós, hiena, animals, videojocs i agència.

Us animem a provar-ho amb els vostres alumnes i a compartir l’experiència a través d’un COMENTARI.

Viewing all 179 articles
Browse latest View live